zondag 6 maart 2011

Weer naar Noorwegen

Het was ook alweer een half jaar geleden dat ik in Noorwegen was geweest dus de hoogste tijd om er maar weer een keer heen te gaan. Laatste keer was het zomer en heb ik mooie vliegbeelden kunnen maken van vissende zeearenden. Deze keer winter en lag mijn aandacht meer op de steenarenden. Niet vanuit de boot maar vanuit de hut. Een week lang heb ik in 2 verschillende schuilhutten gezeten waar voer (dood ree of vos) voor de arenden werd neergelegd. Je moest voor zonsopkomst al in de hut zijn want als de arenden overdag iemand zien lopen dan komen ze gewoon niet. Dus vroeg eruit om met een busje 20 km verderop in het pikkedonker een hut binnen te gaan. Statief en lenzen opstellen en dan begint het wachten.

Als het dan langzaam licht begint te worden begin je de horizon of beter gezegd de berg aan de overkant af te turen. Zie je wat vliegen, hoor je ze al? De hele dag zit je in spanning. Helemaal als er om het half uur een groepje gaaien voorbij komt die precies het geluid van de arenden kunnen nadoen. Net zoals er hier in Nederland gaaien zijn die perfect een buizerd kunnen imiteren zo hebben ze in Noorwegen een paar gaaien die een steenarend na kunnen doen. Rotzakken!

De meeste keren dat er dan eindelijk een arend kwam was het al behoorlijk lang middag. Op zich niet erg want als het helemaal helder was en de arend zou op het midden van de dag komen zou je met al dat zonlicht lelijke beelden krijgen. Als de arend of arenden, soms kwamen er twee, dan neerdalen op het voer of een stok dan gaat de hartslag een paar tikken omhoog. Wat blijft het toch een geweldige ervaring om zo’n grote vogel die je “normaal” alleen als klein stipje aan de horizon kent nu op 20 meter van je af te hebben!! Je ziet pas hoe groot ze zijn als ze op de dode vos of ree gaan zitten. Die vallen helemaal in het niet bij deze vogels.

Al met al weer een koude maar prachtige week achter de rug met weer een ervaring en hoop foto’s rijker en wie weet ga ik nog eens terug….














5 opmerkingen:

  1. Rene ze zijn weer prachtig, trots op mijn kleine broertje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens zus! Ik zou het zo gezegd kunnen hebben! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Rene,

    Leuk verslag en wat een fotogenieke tak is dat zeg!

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Rene, wat maak je prachtige foto`s!
    Het zijn stuk voor stuk juweeltjes.
    Als ik dit zie heb ik nog veel te leren.

    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen