zaterdag 7 augustus 2010

Reeënbronst

Ongeveer vanaf de tweede week van juli tot aan de tweede week van augustus hebben de reeën hun bronst. Dit is lang niet zo spectaculair als bij de edelherten maar toch ook een mooie natuurbeleving. De reebokken gaan op zoek naar een geit en als ze deze eenmaal hebben gevonden kunnen ze dagen bij haar in de buurt blijven en zodra de tijd daar is dat de geit gedekt kan worden is de bok er direct bij. Vaak gaan hier lange achtervolgingen aan vooraf waarbij de bok de geit bijna blindelings achteraan rent. Dit is ook de tijd dat de meeste verkeersslachtoffers vallen onder de reeën. De dieren zijn tijdens zo’n achtervolging zo druk met zichzelf dat ze zomaar een weg kunnen oversteken zelfs overdag.

Voor de fotograaf is deze onoplettendheid voor de omgeving wel weer makkelijk. De bokken hebben alleen maar oog voor de geit en daarom zijn de reebokken in deze periode iets makkelijker te benaderen.

De afgelopen weken ben ik er ’s ochtends meerdere keren op uit gegaan om foto’s van de reeën te maken. Ik weet een heideterrein waar veel reeën lopen en met een mistige ochtend is het hier heel mooi foto’s maken. Nu hebben we niet elke ochtend mist dus het is goed de weerberichten in de gaten houden en maar hopen dat de zon het eerste halfuur van de dag niet schuil gaat achter de bewolking. Als de zon dan nog zo laag staat en de mist hangt boven de heide dan is het net of je in een gouden wereld terecht bent gekomen. Het duurt vaak maar even maar als ik in die tijd net een ree op de foto kan zetten is mijn dag weer goed!
2 opmerkingen:

  1. hier wordt je zeker vrolijk van. Wat een prachtige foto's geworden van deze vroege ochtend plaatjes..even een moment van genieten..Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie sfeerplaten Rene! Het vroege opstaan is weer beloond

    BeantwoordenVerwijderen