vrijdag 27 augustus 2010

Terug naar Noorwegen

In de winter van 2009 ben ik een weekje in Noorwegen geweest om daar zeearenden en steenarenden te fotograferen. Deze reis is me toen erg goed bevallen en mede daarom ben ik dit jaar terug gegaan naar dezelfde plek maar dan in de zomer met weer als doel de zeearenden op de foto zetten.

Het laatste beeld dat ik van Noorwegen had was natuurlijk een winters beeld en als je dan nu alles ziet zonder die halve meter sneeuw dan ziet het er toch anders uit, maar niet minder mooi.

We waren met 5 personen en de bedoeling was om twee keer per dag met een bootje de Noorse fjorden in te trekken om daar vliegbeelden te maken van zeearenden die een (door ons in het water gegooide) vis uit het water komt vissen.

Bij vertrek uit de haven worden meteen de meeuwen met brood gelokt om zo weer de aandacht van de arenden te trekken. De gids deze trip (Ole Martin Dahle) weet precies waar de arenden zitten en brengt ons naar de beste plekken. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden zoals de wind en de stand van de zon maar Ole weet precies wat hij doet. Hij weet zijn boot zo neer te leggen dat je de optimale mogelijkheid hebt om een foto te maken.

Daarna is het aan jou om er wat leuks van te maken. Zodra er een arend is gespot word er een vis uitgegooid. De boot gaat op gepaste afstand liggen en zodra je van Ole hoort “eagle is comming” dan weet je dat er actie gaat komen. Vaak blijven de arenden een beetje in de lucht hangen om te zien wat er in het water ligt maar als de landing eenmaal is ingezet om de vis te pakken dan heb je maar een paar seconden om de vogel in de zoeker te krijgen want anders ben je te laat. Ze zijn zo snel!! Kunst is ook om niet te vroeg de ontspanknop in te drukken want dan is tegen de tijd dat de arend bij de vis is je buffer vol en mis je het mooiste moment.

En zo hebben we ons vier dagen vermaakt met arenden in alle mogelijke posities. Ook was er de mogelijkheid om een aantal tegenlichtopnames te maken in een bepaald fjord. Dat is weer eens wat anders maar geeft vind ik zelf wel een hele mooie sfeer aan de foto.


2 opmerkingen:

  1. wat een pracht foto's heb je kunnen maken, heb echt met openmond, ohhh..aahhh, een genot om naar te kijken en even een moment van genieten..super gedaan. Vooral met net het zonlicht onder/tegen de vleugels ...prachtig
    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is niet enkel geluk, maar ook inzicht dat je zulke bijzondere foto's maakt. Je weet van een moment een bijzondere gebeurtenis te maken om op de juiste tijd en plaats te zijn en daar ook de nodige moeite voor te doen om daar te komen. Dat is het kenmerk van een goede fotograaf,en jij verdient een plek bij de beste.

    BeantwoordenVerwijderen